Kultūros ministras S. Kairys: „Norime, kad atvėrus kultūros įstaigas nebetektų jų vėl užverti“

Laipsniškai taikomų karantino režimo ribojimų keitimo plane, kuriam vasario 10 d. pritarė Vyriausybė, numatyti ribojimų švelninimai ir kultūros sektoriuje, pirmiausia paliesiantys muziejų, galerijų, bibliotekų skaityklų veiklą bei renginius, skirtus stebėti neišlipant iš automobilio. Kultūros ministras Simonas Kairys pabrėžia, jog ribojimų keitimo planas bus nuolat atnaujinamas reaguojant į pandeminę situaciją, o mažėjant sergamumo rodikliams ribojimai kultūros ir meno lauke bus panaikinami tolygiai. 

„Privalome išlaikyti kultūros gyvybingumą ir kūrybingumą visuomenėje ir sudaryti sąlygas dirbti žmonėms, kurie savo talentu mus telkia ir leidžia didžiuotis mūsų šalimi. Ribojimų keitimo plane numatyta, kad galerijos, muziejai, kitos ekspozicinės erdvės, bibliotekų skaityklos savo veiklą galės atnaujinti tuo pat metu, kaip ir didelė dalis paslaugų bei prekybos sektoriaus atstovų ir netgi anksčiau nei didieji prekybos ir pramogų centrai. Be abejo, tikimės, kad sergamumo rodikliai vis mažės ir gerėjant situacijai galėsime atlaisvinti vis daugiau kultūrinio gyvenimo suvaržymų. Ne kartą akcentavau, kad grįžti iš karantino yra lygiai taip pat svarbu, kaip ir jį išgyventi“, – teigė kultūros ministras S. Kairys. 

Karantino režimo ribojimų keitimo plane numatyta, kad muziejai, galerijos, kitos ekspozicinės erdvės atnaujinti savo veiklą galės pasiekus 150–200 sergamumo atvejų šimtui tūkstančių žmonių rodiklį. Panaši praktika taikoma ir kitose Europos šalyse. Pavyzdžiui, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, kur sergamumo rodikliai vasario pradžioje buvo panašūs ar net mažesni kaip Lietuvoje, muziejai ir galerijos tebėra uždaryti. Kaimynėje Lenkijoje muziejus ir galerijas eksperimentuojant nuspręsta atidaryti dviejų savaičių laikotarpiui. 

„Sekame kitų Europos šalių situaciją ir matome, kad skubotai priimami karantino švelninimo sprendimai kartais gali grįžti bumerangu. Nenorime neapgalvotai eksperimentuoti ir po kurio laiko už tai sumokėti nauja dar griežtesnių ribojimų banga. Visi sprendimai šiandien priimami tam, kad kultūros ir meno įstaigoms bei organizacijoms vėl atvėrus duris nebetektų jų tuoj pat vėl užverti“, – sakė ministras S. Kairys. 

Pasak kultūros ministro, sudėtingiausioje situacijoje kultūros ir meno lauke šiuo metu yra atsidūrę savarankiškai dirbantys, nepriklausomi kūrėjai, kūrybiniai verslai, pavyzdžiui, kino teatrai, taip pat renginių organizatoriai. „Tačiau mes nuolat aktyviai komunikuojame su renginių organizatoriais ir girdime jų lūkesčius. Taip pat stebime pavyzdžius užsienio šalyse, tariamės su sveikatos ekspertais ir tikimės drauge rasti konstruktyvius sprendimus“, – kalbėjo S. Kairys.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *