RADVILIŠKYJE IR KAUNE SKAMBĖS „LIETUVIŠKOS KALĖDOS VISIEMS“


Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ ir Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“ šventiniu laikotarpiu pristatys naują muzikinę programą „Lietuviškos Kalėdos visiems“. Gruodžio 23 d. 18 val. Radviliškio miesto kultūros centre, o gruodžio 26 d. 16 val. Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje naujausios, melodingos kalėdinės giesmės ir kūriniai chorui ir orkestrui apgaubs visus stebuklinga Šv. Kalėdų dvasia.

Dešimt Lietuvos kompozitorių ir trys poetai sutiko bendradarbiauti su idėjos autoriais – koncertine įstaiga „Kauno santaka“ ir jos Kauno pučiamųjų instrumentų orkestru „Ąžuolynas“ (vyr. dirigentas Giedrius Vaznys) – sukurdami naujas kalėdines giesmes programai „Lietuviškos Kalėdos visiems“. Į bendrą būsimų premjerų ratą įsijungė ir Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ (meno vadovas ir dirigentas Linas Balandis), kurio repertuare itin daug lietuvių autorių muzikos.

Aštuonios giesmės ir du šventiniai orkestriniai kūriniai sukurti pasitelkiant šviesiausias mintis. Premjerų programą rengiantis dirigentas Giedrius Vaznys pažymi, kad ši programa turės kelis savo „veidus“. Viena versija skirta chorui ir pučiamųjų orkestrui, antroji – chorui ir vargonams. Tad pučiamųjų kolektyvai praturtės kalėdinės muzikos repertuaru, tačiau giesmės galės skambėti ir kitaip – su vargonų pritarimu.

Naujų giesmių autoriai dalinasi šviežia kūrybine emocija, kad nauja giesmė – tarsi baltas, švarus puraus sniego patalas, kuriame natų dėlionė gimė iš širdies. Tai liudija ir baltais bei žėrinčių girliandų pustoniais šviečiantys kūrinių pavadinimai – „Skamba angelų giesmė“, „Baltoji giesmė“, „Kalėdinė fantazija“, „Baltas sapnas“. Siekta, kad giesmės būtų nesudėtingos ir jas galėtų sėkmingai atlikti tiek profesionalūs, tiek pajėgesni bažnyčių chorai.

„Sumanymas nebuvo staigus ir atsitiktinis. Norėjosi sutelkti lietuvių kompozitorius, aranžuotojus, poetus ir tikiuosi, kad iš sukurtų giesmių ir orkestrinių kompozicijų mes turėsime ne vieną lietuvišką kalėdinį hitą, kuris keliaus po pasaulį giedamas įvairiomis kalbomis ar skirtingomis aranžuotėmis. Taip yra su daugeliu populiarių kalėdinių kūrinių“, – sako šio projekto vadovė, kompozitorė Zita Bružaitė.

Naujas giesmes sukūrė kompozitoriai, suaugę su tikėjimu ir savo kūryboje teikiantys nemažą dėmesį sakralinei muzikai. Tai – Vaclovas Augustinas, Algirdas Martinaitis, Kristina Vasiliauskaitė, Raimundas Martinkėnas, Vaida Striaupaitė-Beinarienė, Antanas Fokas, Donatas Zakaras, Mykolas Natalevičius. Programoje taip pat skambės dviejų jaunų autorių – Jurgio Kubiliaus ir Giedriaus Vaznio – orkestrinės kompozicijos.

Koncertus organizuoja KĮ „Kauno santaka“, KĮ Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Asociacija LATGA, Kauno miesto savivaldybė, LR Kultūros ministerija. Partneriai Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Radviliškio miesto kultūros centras.

Programa:

Raimundas Martinkėnas „Viena Kalėdų giesmė“ (Erikos Drungytės ž.)
Algirdas Martinaitis „Šventa naktis“, Arūno Navako aranžuotė
Donatas Zakaras „Džiaukis, džiaukis – Kristus gimė iš Marijos“ (liturginiai ž.), Tado Šileikos aranžuotė
Donatas Zakaras „Dievulio ašarėlės“ (Donato Zakaro ž.)
Kristina Vasiliauskaitė „Skamba angelų giesmė“ (liturginiai ž.), Arūno Navako aranžuotė
Vaida Beinarienė „Baltas sapnas“ (Vainiaus Bako ž.)
Vaclovas Augustinas „Baltoji giesmė“ (Indrės Valentinaitės ž.), Tado Šileikos aranžuotė
Mykolas Natalevičius „Kokioj šviesoj Kalėdų naktį sėdžiu“ (Jono Juškaičio ž.), Tado Šileikos aranžuotė
Antanas Fokas „Kalėdos“, Tado Šileikos aranžuotė
Giedrius Vaznys „Mažylio Kalėdos“
Jurgis Kubilius „Kalėdinė fantazija“

Dalyvauja:
Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ (meno vadovas ir dirigentas Linas Balandis)
Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“ (vyr. dirigentas Giedrius Vaznys)
Dirigentas Giedrius Vaznys.
Koncerto programą pristato Jurgis Kubilius (Kaune)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *