„Dagilėlis“ dalyvavo Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimo koncerte ir Dainų šventės 100-mečio pristatyme Romoje

Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras, siekdamas kuo plačiau pristatyti jubiliejinę Lietuvos dainų šventę ir paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, 2024 m. vasario 16 d., kartu su jungtiniu 100 asmenų choru, koncertavo Italijoje.
Romos Švenčiausiojo Jėzaus Vardo bažnyčioje šv. Mišias už Lietuvą aukojo antrasis pagal rangą (po popiežiaus Pranciškaus) Vatikano pareigūnas – valstybės sekretorius, kardinolas Pietro Parolin. Po Šv. Mišių vykusio koncerto metu jis nuoširdžiai džiaugėsi klausydamas jungtinio choro, simboliniu pavadinimu „Lietuva“, atliekamų Lietuvos, Vatikano ir Italijos himnų, sakralinių ir kitų gražiausių lietuvių kompozitorių kūrinių, kurie buvo skirti Vasario 16-ąjai, Lietuvos valstybės atkūrimo dienai, paminėti.

Taip pat tai buvo pristatyta  žinia apie šių metų vasarą vyksiančią jubiliejinę Lietuvos dainų šventę. Renginį organizavo dvi Romoje esančios diplomatinės atstovybės – Lietuvos Respublikos ambasada Italijoje ir Lietuvos Respublikos ambasada prie Šventojo Sosto ir Maltos ordinui. Jungtiniam chorui dirigavo Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ meno vadovas ir dirigentas Remigijus Adomaitis, Klaipėdos Žvejų kultūros rūmų moterų choro „Dangė“ vadovė Judita Kiaulakytė, Marijampolės mišrus choro „Suvalkija“ vadovė Virginija Junevičienė , Vilniaus kolegijos merginų choro „Vaidilutės“ vadovė Genovaitė Kumpienė, Vilniaus universiteto merginų choro „Virgo“ vadovė Rasa Gelgotienė.

Pasak Lietuvos Respublikos ambasadorės prie Šventojo Sosto ir Maltos ordinui, meno istorikės doc. dr. Sigitos Maslauskaitės-Mažylienės šis renginys skirtas švęsti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, pristatyti Dainų šventę ir paminėti diplomatų Lozoraičių metus. Garsioji diplomatų Lozoraičių šeima (Statys Lozoraitis, Kazys Lozoraitis, Statys Lozoraitis jaunesnysis) atliko svarbų vaidmenį atstovaudama Lietuvai Italijoje, Vatikane ir JAV, įnešė svarų indėlį į Lietuvos laisvės bylą sovietų okupacijos metais.
[<…>] „Pagrindinis renginio akcentas – Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimas, nuo kurios prasidėjo ir Lietuvos valstybės ir Šventojo Sosto diplomatinių santykių kūrimas, tapęs svarbia pradžia Lietuvos ateičiai. Vatikano valstybė niekada nepripažino sovietinės Lietuvos okupacijos ir buvo viena iš nedaugelio šalių, kurioje Lietuvos atstovybė veikė be pertraukos ir sovietmečiu.“[<…>]

Laisvu laiku „Dagilėlio“ jaunuolių grupė susipažino su Italijos sostine, aplankė žinomiausias Romos vietas, žavėjosi bazilikomis, aplankė Koliziejų ir Panteoną, išbandė savo drąsą prie marmurinio disko „Tiesos burna“, o užlipę žymiaisiais „Cordonata“ laiptais grožėjosi sostinės panorama nuo Kapitolijaus kalvos. „Dagilėlis“ taip pat aplankė didžiausią ir garsiausią Romoje Trevi fontaną, Ispanijos laiptus. Didelį įspūdį visiems paliko Vatikano muziejus, Siksto koplyčia, Šv. Petro bazilika bei Mikelandželo skultūra „Pieta“.

Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ jaunuolių grupė 2023 metų pavasarį, kartu su jungtiniu choru, siekdami kuo plačiau pristatyti šimtmečio Dainų šventę, koncertavo Paryžiuje, Šv. Madlenos bažnyčioje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *