Birželį Vilniuje vyks Baltijos šalių dainų ir šokių šventė “Gaudeamus”

Gegužės 31 d. Lietuvos nacionalinio kultūros centro Didžiojoje salėje vyko spaudos konferencija, skirta Baltijos šalių studentų dainų ir šokių festivaliui „Gaudeamus“. Joje dalyvavo festivalio režisierė Leokadija Dabužinskaitė, kompozitorė, dainų autorė ir atlikėja Raminta Naujanytė-Bjelle, VDU Švietimo akademijos choro „Ave Vita“ prezidentas, „Gaudeamus“ dalyvis Darius Savickas ir šventės organizatoriaus Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa.


Konferencijoje suskambėjo specialiai festivaliui sukurtas naujas kūrinys „Ateinu“, kurį atliko jo autorė Bjelle. Kūrinyje paliečiama skaudi karo tema – dainos epiloge estų, latvių, lietuvių ir ukrainiečių kalbomis nuskamba kreipimasis į viso pasaulio studentus saugoti ir mylėti savo žemę, būti laisviems, kovoti už savo ateitį ir kurti taikų pasaulį.


Didžiausia Baltijos šalių studentijos šventė š. m. birželio 17–19 d. trijų šalių jaunimą suburs Lietuvos sostinėje. „Gaudeamus“ renginiai vyks Vilniaus rotušės aikštėje, Šv. Jonų bažnyčioje, Kalnų parke. Festivalyje dalyvaus Lietuvos aukštųjų mokyklų bei kolegijų studentų chorai, šokių kolektyvai, pučiamųjų ir liaudies instrumentų orkestrai. Taip pat laukiama atvykstant 750 studentų iš Estijos ir 950 – iš Latvijos. Iš viso šventėje dalyvaus 3000 atlikėjų.


Baigiamajame „Gaudeamus“ šventės koncerte birželio 19 d. 17 val. Kalnų parke Baltijos šalių studentai išreikš paramą Ukrainos tautai: skambės ir ukrainiečių liaudies dainos bei specialiai šiam festivaliui sukurti kūriniai, kuriuos dainų autoriai atliks kartu su tūkstantiniu studentų choru.


2022 m. „Gaudeamus“ šventės dalyviai yra neeiliniai studentai – jie atstovauja pirmajai kartai studentų, gimusių ir užaugusių trečiąjį mūsų eros tūkstantmetį, tad šiųmečio, jau devynioliktą kartą rengiamo festivalio šūkis – „Karta 3000“! Kas ketverius metus pakaitomis Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje rengiamas festivalis „Gaudeamus“ – mažesnė, tačiau nė kiek ne mažiau energinga Dainų šventės versija.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *